Jak se starat o svůj nástroj

Dobré umístění nástroje značně ovlivňuje životnost a akustický výraz nástroje. I když při výrobě pianin a klavírů

jsou použity nejkvalitnější materiály jako je třeba rezonanční smrk na rezonanční (ozvučné) desky, tvrdé masivní

dřevomateriály (dřevěná kostra),ušlechtilé a barevné kovy (struny,agrafy), speciální plstě a kašmíry (mechanika a

klávesnice),není možné je dostatečně chránit před drastickými změnami teploty a vlhkosti.

 

Při instalování nástroje dbejte zejména na to, aby pianino nebo klavír:

  • nebyl v blízkosti okna, z důvodu náhlé změny teploty při větrání, zejména v zimním období a
  • slunečního záření, které poškozuje povrchovou úpravu nástrojů
  • byl umístěn co nejdál od okna, pokud možno u vnitřní stěny bytu, z důvodů stabilní teploty stěny
  • pozor na vytápěné podlahy
  • nebyl vystaven prudkým změnám teplot při nepravidelném topení 
     
  • nebyl v blízkosti vchodových dveří, koupelen nebo jiných zdrojů přímé vlhkosti
  • nebyl v místě výskytu drobných hlodavců, hmyzu.
  • byl pravidelně ošetřován a čištěn klavírníkem proti výskytu molů 

 

Zvažte akustické možnosti prostoru, ve kterém hodláte nástroj umístit. Bude to mít velký vliv na Vaši spokojenost s akustickým výrazem nástroje. U pianin, pokud stojí u stěny, je dobré umístit je minimálně 10 cm od stěny, z důvodu lepšího pronikání zvuku z rezonanční desky.

Nástroj může plnit svoji funkci pouze za podmínek , že je umístěn v prostředí se stabilní 
teplotou 18°– 22°C a relativní vlhkosti vzduchu  cca. 50 procent.

Nedopusťte, aby nástroj sloužil jako květinový stolek nebo odkládací plocha různých předmětů a sklenic s tekutinami. 

Povrch nástroje otírejte pouze lehce navlhčenou utěrkou. 
 

Ladění nástroje musí být prováděno zásadně odborným ladičem. Ladění je dobré provádět jedenkrát ročně a to i v případě, že se na nástroj nehraje, z důvodů udržování tahu strun na své výšce. V opačném případě může dojít k poškození celé stavby nástroje.

Nejméně jednou za 2 roky je nutné nástroj odborně vyčistit a zregulovat.